cover image

29.01.2021.

Други састанак Радне групе за израду нацрта Стратегије наводњавања

Други састанак Радне групе, одржан је 29.01.2021. у 10 часова. Радна група формирана је у циљу израде Стратегије наводњавања за период 2022-2031 године са петогодишњим Акционим и Инвестиционим планом, и чине је представници свих релевантних заинтересованих страна. Након шест месеци интензивног рада експерата ФАО на документу, представљен је Нацрт стратегије о коме су затим дискутовали представници Министарства пољопривреде, Министарства за заштиту животне средине, Републичке дирекције за воде,  Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, ЈВП-а “Воде Војводине”, Пољопривредног факултета из Београда, Института “Биосенсе” и многих релевантних институција. Рад на Стратегији је организован кроз тематске радне групе за следеће области: Доступност, квалитет и приступачност воде, Регулисање и управљање водама,  Економске и финансијске могућности за наводњавање, Правне и административне надлежности, Животна средина и изазови климатских промена. У документу је посебан акценат стављен и на тему одводњавања, као један од великих изазова и приоритета у ефикасном управљању водама. 

Скуп је отворила директорка Републичке дирекције за воде Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Наташа Милић. Присутнима се на почетку обратио Меран Лукић, представник ЕБРД, који је изјавио да је израда Стратегије део техничке помоћи коју та институција пружа Републици Србији као део “Програма за отпорност на климатске промене и наводњавање у Србији”. У оквиру Програма ће ЕБРД финансирати изградњу инфраструктуре за наводњавање у три општине централне Србије и Војводине у укупној вредности од 30 милиона евра са чијом реализацијом ће се започети током ове године. 

Према речима Јакопа Монцинија, вође овог пројекта испред ФАО ”основни циљ овог пројекта је да омогући планску санацију и модернизацију система за наводњавање у Србији ради унапређења пољопривредне производње и јачања отпорности сектора на екстремне климатске услове. Тренутно је у току финализација појединачних техничких докумената који ће бити интегрисани у Стратегију наводњавања, а који ће претходно бити представљени и анализирани у оквиру тематских радних група”.