cover image

28.10.2020.

Вебинар „Развој и управљање системима за наводњавање на основу искуства Израела, Шпаније и Португала“

Вебинар на тему “Развој и управљање системима за наводњавање на основу искуства Израела, Шпаније и Португала” окупио је преко 130 учесника из целог света. Вебинар је организован у оквиру пројекта “Подршка развоју стратегије наводњавања у Србији” који реализују Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (УН ФАО) и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), како би подржали Владу Републике Србије и релевантне институције у изради  Стратегије развоја наводњавања и петогодишњег акционог плана. Циљ бројних студија и активности у оквиру овог пројекта је идентификовање специфичних предуслова и инвестиционих опција које ће побољшањем инфраструктуре за наводњавање повећати продуктивност пољопривреде, омогућити одржив развој и отпорност на климатске промене.

Скуп су отворили високи представници организација које имплементирају пројекат: Наташа Милић, в.д. директор Републичке дирекције за воде; Миљан Ждрале, директор Сектора за агрибизнис за регион Централне и Југоисточне Европе, ЕБРД; Набил Ганги, представник за Србију, ФАО и Вафа Елкури, директорка Инвестицоног центра, ФАО.

„Мере које Влада Републике Србије предузима у области унапређења, проширења и модернизације инфраструктуре за наводњавање, због све веће осетљивости земље, узроковане негативним утицајем климатских промена али и услед застарелости и недовољног инвестирања у системе за наводњавање, усмерене су на побољшање отпорности заједнице на климатске промене и подршку сектору пољопривреде, кроз веће приносе и раст производње. Очекује се да ће рехабилитација постојећег система за наводњавање и водне инфраструктуре допринети и уштедама у потрошњи воде и енергије.“ изјавила је Наташа Милић у уводном излагању на скупу.

Стручњаци из Израела, Португалије и Шпаније поделили су своја успешна искуства у управљању системима за наводњавање и примени напредних технологија наводњавања, а посебно су истакли значај јавно-приватних партнерстава и континуиране сарадње свих актера у овом процесу. 

Снимак вебинара је доступан на линку: https://www.youtube.com/watch?v=7Tlc0z-XwZI

ПРЕУЗМИ питања и одговори са Вебинара